Historie zařazení bylinek nejen do kuchyně, ale i do léčebných procesů sahá možná už 300 let před náš letopočet. Tehdy údajně jeden z Aristotelových žáků napsal práci v oboru botaniky a tímto dílem vzbudil zájem tehdejších kořenářů. Ti se začali věnovat bylinám nejen ze zemědělského, ale také z lékařského hlediska.
Čerstvé bylinky do našich jídelníčků neodmyslitelně patří. Nejlepším způsobem, jak je na talíř dostat, je domácí pěstování.
V článku se dozvíte informace o bylinkách oblíbených v české kuchyni, o léčebných účincích jednotlivých druhů a na závěr také rady, jak pěstovat bylinky doma během celého roku.
Nejpoužívanější bylinky v české kuchyni
Majoránka
Tradiční součást českých receptů, která nesmí chybět v bramboračce nebo bramborácích. Kořeněná vůně s nasládlými tóny a jemně pikantní chuť. Majoránka uklidňuje žaludek, zrychluje zažívání působí proti nadýmání a průjmu, povzbuzuje činnost žlučníku a uvolňuje křeče hladkého svalstva.
Pažitka
Nať pažitky má mnohostranné využití především ve studené kuchyni. Chutí i vůní připomíná cibuli, je však jemnější. Pažitka podporuje tvorbu žaludečních šťáv, je účinná proti střevním parazitům a podporuje chuť k jídlu.
Petržel
U nás se v kuchyni používá petržel kudrlinka a petržel hladkolistá. Nesmí chybět ve většině polévek a vývarů, dává se do omáček, nádivek a mletého masa. Petržel má močopudné, dezinfekční a detoxikační účinky. Používá se také při léčbě dráždivého tračníku, příznivě působí na játra a žlučník.
Bazalka
Bazalka patří především do italské kuchyně, ale i v české kuchyni obsadila čestné místo. Její silná vůně a peprně kořenitá chuť se hodí k přípravě salátů, polévek nebo omáček na těstoviny. Bazalka podporuje činnost trávicího ústrojí, působí proti nadýmání, zklidňuje žaludek a pomáhá při vylučování žluči.
Libeček
Listy libečku se skvěle hodí k dochucení masových i zeleninových polévek. Libeček podporuje vylučování žaludečních šťáv, působí proti plynatosti a nadýmání, má protizánětlivé a protistresové účinky.
Oregano
Oregano neboli dobromysl se v naší kuchyni přidává především do omáček, pečených ryb, k těstovinám nebo do salátů. Pozitivně působí na vysoký krevní tlak, snižuje záněty, má detoxikační účinky, podporuje chuť k jídlu a potlačuje tvorbu nádoru.
Bobkový list
Listy bobkového listu se nejčastěji přidávají do omáček, polévek, k nakládanému zelí či masitým pokrmům. Bobkový list pomáhá zlepšovat paměť a soustředění, má protizánětlivé účinky, snižuje hladinu cukru v krvi a podporuje trávení.
Kopr
Kopr lidé buď milují a nebo nesnáší. Jeho specifická chuť nesmí chybět v koprové omáčce nebo kulajdě. Konzumace kopru pomáhá při problémech s trávením, nespavostí a vysokým krevním tlakem.
Bylinky pro zdravé tělo i mysl
Zařazením bylinek do jídelníčku doplňujete některé minerály a stopové prvky, které se v běžné stravě nevyskytují. Aktivními látkami v bylinkách jsou alkaloidy, enzymy, třísloviny, minerální látky, vitamíny a éterické oleje. Tyto látky jsou cenným přínosem pro naše zdraví. Připravte si z bylin odvary nebo čaje, které vám pomohou zvítězit nad zdravotními problémy.
Únava, deprese
Bylinky si umí poradit s únavou, častými výkyvy nálad nebo s depresí.
- Třezalka – nejsilnější bylinné antidepresivum, dodává potřebnou dávku optimismu.
- Gingko biloba – má antioxidační účinky, zlepšuje průtokové vlastnosti krve a využití kyslíku v těle, skvělá proti únavě.
- Máta – pomůže zlepšit náladu a léčí emoční bolesti.
- Meduňka – čaj z meduňky zahání únavu, stres, nespavost a špatnou náladu.
- Rozmarýn – stimuluje krevní oběh, uvolňuje vnitřní napětí, uklidňuje mysl, zahání pocity úzkosti a deprese.
- Šalvěj – tlumí nervové vypětí a pomáhá s nespavostí.
- Kopřiva – pomáhá v boji s jarní únavou a posiluje organismus.
Srdeční a cévní problémy
Na léčbu a prevenci kardiovaskulárních chorob pomáhá pití čaje z jahodových a mátových listů, třezalky, pampelišky, hlohových květů a listů, česneku, pelyňku nebo komonice.
Plicní onemocnění
Pro prevenci a léčbu plicních onemocnění využijte účinky plicníku lékařského, máty peprné, podbělu lékařského, eukalyptu, šalvěje lékařské, divizny, oregana nebo řebříčku.
Ledviny
Správnou činnost ledvin podpoříte pitím čaje z řepíku, březových listů, petržele, natě přesličky, mochny husí, vřesu a zlatobýlu. Tyto byliny působí močopudně.
Játra
Pokud vás trápí potíže s játry, vsaďte na účinky ostropestřce mariánského, kořene rybízu černého, jalovce obecného, šalvěje lékařské, benediktu lékařského, hořce a zeměžluče, vachty trojlisté nebo pýru plazivého.
Podpora imunity
Pro posílení imunity a úspěšný boj s viry a bakteriemi výborně poslouží rakytník, červený a černý rybíz, bazalka, ostružiny, petržel, šípek a třapatka nachová.
Bylinky jednoduché na pěstování
Jaké bylinky jsou nenáročné na pěstování a zvládne je vypěstovat i začátečník?
- Petržel listová,
- majoránka zahradní,
- kopr vonný,
- pažitka pobřežní,
- šalvěj lékařská,
- bazalka pravá,
- tymián obecný,
- pelyněk estragon,
- meduňka lékařská.
Domácí pěstování
Přísun čerstvých bylinek je pro naše zdraví důležité po celý rok. V létě je celkem snadné bylinky pěstovat v zahradě, na balkoně či za oknem. V zimě mnoho lidí kupuje bylinky v květináčích v supermarketech. Tato varianta je finančně náročná a často narazíte na rostliny v žalostné kondici.
Jak tedy přísun čerstvých bylinek v zimě vyřešit? Perfektním řešením je pořízení pěstební lampy pro domácí použití. Pěstební světla dodávají rostlinám ideální světelné spektrum a zároveň příjemně osvítí místnost teplým bílým světlem. V nabídce jsou samostatné lampy, které můžete použít s libovolným květináčem nebo větší nádoby s LED světelným panelem, do kterých se vejde menších květináčů několik.