Přepuštěné máslo, které má svůj původ v Indii, kde je součástí ajurvédské medicíny. Ghíčko je čistý máselný tuk nejvyšší kvality získaný přepuštěním čerstvého másla. Kdo o něm ještě neslyšel? Jak vzniká? A kde ho sehnat?
Název ghí má svůj původ v tisíce let staré medicíně – ajurvédě. Ta mu připisuje mimořádné léčivé účinky, dokonce ho považuje za elixír života. Používal a i dnes se používá napříč všemi kontinenty a kulturami. Běžné máslo se tímto způsobem zpracovává za účelem prodloužení trvanlivosti a změně vlastností. Vydrží až 12 měsíců, nepřepaluje se a není třeba ho chladit.
Jaké jsou přednosti přepuštěného másla?
Ghíčko je superpotravina bez mléčné bílkoviny, která se nepřepaluje ani při vysokých teplotách. Obsahuje velké množství vitamínů A,D,E,K a antioxidantů.
- Báječně chutná a ještě lépe voní
- Pyšní se dlouhou životností. Vydrží až 12 měsíců.
- Podporuje trávení, hojí podrážděnou kůži. Můžete ho používat vnitřně i zevně.
- Obsahuje kyselinu máselnou, která působí protizánětlivě napomáhá k udržení optimální hladiny inzulinu.
- Podporuje hubnutí, napomáhá spalování tuků a udržení hladiny cholesterolu.
- Není nutné ho chladit
Vyrábí se i v České republice?
Přepuštěné máslo není neznámé ani u nás. Už naše babičky tímto způsobem prodlužovaly životnost másla. Neměly lednice ani mrazáky a přepuštěné máslo mohly skladovat jen tak ve spíži.
Možná si i vy pamatujete na vůni buchet linoucí se z pekáčku, omaštěné brambory, voňavou pečínku,… A když otevřete sklenici s ghíčkem, to úplně první, co vás zaujme, je VŮNĚ. Poctivá, plná vůně, které se žádný margarín ani zdaleka nevyrovná.
Ghíčko používám každý den. Je to taková malá velká závislost. Smažím na něm lívance, topinky, potírám maso, přidávám do polévek. Pokrmy povznese na novou – vyšší – úroveň.
Do výroby poctivého ghíčka v Čechách se pustila maminka tří dětí, původně zdravotní sestřička – paní Andrea Dostálová. České ghíčko vyrábí ručně. Jeho základem je kvalitní máslo, které vaří po dobu 6 hodin, sbírají mléčnou bílkovinu, karamelizují ho, přidávají do něj koření a bylinky. Takto přepuštěné máslo následně plní do sklenic, zašroubují je a nalepí na ně krásnou etiketu.
Vy ho pak můžete použít na pečení, smažit na něm topinky, lívance, hranolky, přidat ho do polévek nebo si ho jen tak dát na chleba. Všechny pokrmy povznese na zcela novou úroveň. Nejen chutí, ale i ze zdravotního hlediska.