Hlavně teď, na přelomu roku, mnozí z nás řeší přebytečná kila. Během svátečních dnů jsme si mnohdy dopřávali, tu jsme uzobli kousek cukroví, tu jsme si dopřáli chlebíček a další dobroty. Do nového roku většinou vstupujeme s předsevzetím, že s těmi tukovými polštářky na těle konečně něco uděláme.
Takovéto rozhodnutí je sice fajn, na druhou stranu – proč s ním vstupujeme zrovna do nového roku? Jen proto, že si takové předsevzetí dávají lidé kolem nás? Když tohle přání nebude od srdíčka a opravdu nebudeme chtít něco změnit, je předem odsouzeno k neúspěchu.
Jak poznat, že je na místě začít hubnout?
Mezi základní živiny důležité pro naše tělo patří cukry, tuky a bílkoviny neboli proteiny. Všechny potřebujeme, důležité je ale jejich množství. Naše strava by měla být vyvážená a z 25-30 % by ji měly tvořit tuky, 15 % bílkoviny a 60 % sacharidy.
Jedním z ukazatelů, že je opravdu začít třeba něco dělat, je množství tuku v těle. Jeho přiměřené množství je pro náš organismus nesmírně důležité, tuk totiž potřebujeme pro zdravý vývoj.
Každá buňka v našem těle ho obsahuje, navíc je tuk naší zásobárnou energie, chrání některé orgány, je součástí hormonů, umožňuje vstřebávání vitamínů A, D, E a K. Na tělesném tuku závisí i zdravý vzhled, potřebují ho i vlasy a nehty, které by se bez něj lámaly. Tuková tkáň plní i termoregulační funkci, chrání nás před nepříjemným chladem.
Víte, že díky tukové tkání zvládneme i krátké období bez příjmu potravy? Kdyby tuková tkáň v takovou chvíli chyběla, došlo by hned k odbourání svalů i jiných bílkovin.
Bez tuku to tedy nejde, zároveň ho ale nesmí být příliš. Procento tělesného tuku a svalové hmoty se liší v závislosti na pohlaví a druhu sportu, průměrný rozsah tukové tkáně u mužů představuje okolo 10 až 20 %, u žen je podíl tukové tkáně vyšší a činí 18 až 28 %. S věkem pak jeho podíl stoupá.
O vysokém procentu tuku, které může vést k onemocněním srdce, oběhového systému, obezitě a dalším potížím, začínáme hovořit, když množství tělesného tuku u mužů překročí 25 % a u žen 32 %. Pozor je třeba si dát i na minimální množství tuku, to by u mužů nemělo klesnout pod 5 % a u žen pod 12 %.
Jak dosáhnout optimálního procenta tuku v těle?
Každý z nás je jedinečný, náš organismus se skládá z vody, tuku, bílkovin, cukrů a minerálních látek jejich množství je ale u každého z nás jiné. Když vás trápí nízké procento tuku v těle, řešením bude větší množství jídla, v nichž budete kombinovat nenasycené mastné tuky, které najdete třeba v semínkách a ořechách s kvalitními tuky.
Když vás ale trápí nadměrné množství tuku v těle, je na místě se ho začít zbavovat. Co takhle snížit příjem sacharidů, aby tělo začalo brát energii jinde, v tomto případě ze zásob tuků? Stav, kdy tělo začne místo sacharidů využívat jako zdroj energie vlastní tukové zásoby se nazývá ketóza.
Ketóza se spojuje často s hubnutím, na místě pak je ale zvýšit příjem proteinů, aby nemizely vaše svaly, dopřát si každý den velkou porci povolené zeleniny, která dodá tělu vlákninu a taky zdravé tuky, jejichž zdrojem jsou třeba kvalitní oleje, avokádo a ořechy.