Urodilo se vám letos jablíček, že nevíte co s nimi? Nebo jen máte chuť na něco dobrého, v čem je najdete? Přináší vám dva méně známé recepty, které si zamilujete!
Jablka jsou důležitou součástí našeho jídelníčku. Vyrábí se z nich kompoty, povidla, přesnídávky, mošty, džemy, suší se. Zvyšují imunitu, obsahují spoustu látek prospěšných organismu, mají vliv na odolnost proti stresu.
Jejich plody dozrávají koncem léta nebo na podzim. Mají většinou kulovitý tvar o průměru 5 až 9 cm, některé odrůdy až 15 cm. Slupka zralého plodu je červená, zelená, žlutá, často se setkáme i s červenými „líčky“ na žlutém či zeleném základě. Pozdní odrůdy můžete skladovat, ve vhodných podmínkách vám vydrží až do jara.
Jablečný závin
Klasika, která nikdy neomrzí. Jen si to představte, šálek čaje nebo kávy, na talířku ještě teplý jablečný závin se šlehačkou, možná i kopeček vanilkové zmrzliny by se hodil.
Klasický recept z listového těsta všichni znají. Co zkusit něco jiného a upéct si Strakonický štrůdl?
Ingredience na těsto
- 42 dkg hladké mouky
- 25 dkg tuku ( ideálně půl na půl máslo se sádlem)
- 10 lžic studené vody
- 2 polévkové lžíce octa
- 2 žloutky
- špetka soli
Ze všech surovin vypracujte hladké těsto, které uložte alespoň na 2 hodiny do chladničky. Pak ho rozdělte na 4 díly, které rozválíte na placky. Ty nejprve posypte trochou strouhanky, až pak pokládejte strouhaná jablka. Posypte je skořicovým cukrem, rozinkami, ořechy – prostě co kdo rád. Část těsta pak položte přes jablka, přidejte vrstvu jablek, cukru, oříšků, koření a přes to přehněte druhý konec těsta.
Pečte ve vyhřáté troubě ještě horký závin potřete rozpuštěným máslem. Osvědčilo se mi i udělat do závinu pár dírek, aby pára mohla ven.
Jablka v županu
Koho omrzí nestárnoucí klasika, může jablíčka zabalit do slušivého župánku.
Ingredience
- 1 balíček listového těsta
- 4 menší jablíčka
- Nasekané vlašské ořechy
- Rum
- Cukr krupice
- Vajíčko na potření
Jablka oloupejte, rozkrojte na polovinu a vykrojte z nich opatrně jádřince tak, aby polovina jablka zůstala v celku. Do vzniklého otvoru dejte náplň umíchanou z ořechů, rumu a cukru.
Listové těsto rozválejte na plát silný asi 0,5 cm, rádýlkem ho rozdělte na osm stejných čtverců. Na každý z nich položte polovinu jablka, růžky spojte k sobě a dobře přitiskněte. Vzniknou vám jakési měšce, které ještě potřete vajíčkem a šup s nimi do trouby vyhřáté na 200 °C. Za pár minut teplotu snižte na 180 °C a pečte dozlatova. Před servírováním je posypte cukrem.