Kuchyň, to není jen kuchyňská linka a jídelní stůl, ale také židle u stolu, na kterých sedíme. Že se na těch vašich už nedá pořádně sedět, protože se jim vyklají nohy a sedák je prosezený? Nejvyšší čas pořídit nové. Jak je vybrat a na co si dát pozor, aby byly pohodlné a sloužily vám minimálně tak dlouho, jako ty původní?
Vybrat židli není těžké. Nebo ano?
Možná si říkáte, že vybrat takovou židli nemůže být nijak složité. Má čtyři nohy, sedák, opěradlo? Má. Tak co víc řešit? Popravdě? Je toho spousta. Kuchyňské židle se liší materiálem, tvarem, barvou, nosností i rozměry, zásadní je i to, jak se vám na té židli bude sedět. Židle jsou nedílnou součástí vybavení kuchyně jako třeba stůl nebo kuchyňská linka, její výběr tak rozhodně nesmíte podcenit.
Jak by dobře vybraná židle měla vypadat?
Většina z nás židli popíše jako dřevěný předmět se čtyřma nohama a sedákem, který může být čalouněný, jen to ale nestačí. Důležitá je i výška sedáku, materiál, který něco vydrží a stabilita židle.
Dobře zvolte rozměry židle
Jídelní židle by měla sednout k vašemu jídelnímu stolu, a to nejen vzhledem, ale i rozměry. Představte si, že tam máte postavenou židli, na kterou si sice sednete, ale nepřisunete se s ní ke stolu, protože je příliš vysoká, nebo že máte naopak kolena skoro až pod bradou, protože jste na ni vysocí naopak vy.
Rozměry židle patří k základním parametrům výběru, je třeba je volit s ohledem na vaše tělesné proporce i jídelní stůl. Pro stoly s výškou 75 cm se hodí židle se sedákem ve výšce 45 cm, vaše nohy by v sedě na židli měly svírat pravý úhel. Šířka sedáku by měla být také asi 45 cm, měl by být ale také pohodlný. Přece jenom na židli budete nějaký čas trávit.
Pozor na výšku opěradla
Výšku opěradla přizpůsobte svým potřebám, zdravotnímu stavu i velikosti místnosti. Je to stejné jako s výběrem pojištění domácnosti, vždy záleží na dispozicích. Do malých kuchyní jsou lepší židle s nízkým opěradlem a naopak. Tvar opěradla musí zádům poskytnout dostatečnou oporu, opěradlo by mělo dosahovat alespoň do úrovně lopatek.
Víte, že u jídelní židle je zásadní také její tvar a umístění u stolu? Kolem židle by měl zůstat prostor asi 1,2 metru, hrana sedací plochy vás nesmí nijak tlačit nebo omezovat váš krevní oběh. Pokud u stolu na židli sedáváte často a dlouho, zvažte, zda nedat přednost židli s područkami.
Na materiálu si dejte záležet
Často do kuchyně volíme spíš dřevěné židle, výjimkou ale nejsou ani ty kovové, případně plastové. Doba se mění, takže už dávno neplatí, že židle do kuchyně musí být ze dřeva. Materiál vybírejte nejen podle svých preferencí, ale také podle toho, kolik vydrží a jak je třeba o židli pečovat. Takový masiv je TOP nejen když přijde na odolnost, ale ve srovnání s čalouněnou židlí i na údržbu. Na druhou stranu je prvotní investice do takové židle vyšší.
Design také nepodceňujte
Často ho chybně stavíme na první místo, i když není tak důležitý jako jiné parametry. Svou roli ale při výběru židle má, přece jen musí ladit s celkovým stylem kuchyně a jídelny.
Někdo dává přednost světlé barvě, jiný tmavé, někdo preferuje podsedák bez čalounění, jiný na to čalounění zase nedá dopustit. Každý z nás má na židle jiné požadavky, naštěstí je dnes výběr dostatečně široký a každý si přijde na své.
Tak šťastnou ruku pří výběru těch vašich židlí.