Také máte rádi šťavnatou chuť a nezaměnitelnou vůni malin? Těšíte se, až si je budete moct natrhat a dosyta si jich užívat? Ten čas je tady. Maliny pomalu dozrávají, a tak nastává čas si rozmyslet, co s nimi.
Maliny se hodí do limonád, koláčů, na marmeládu. Děti ocení zmrzlinu. Vynikající je i šťáva. Uchovejte si je i na zimu, kdy je čerstvého ovoce málo, ale naše tělo si žádá přísun vitamínů.
Maliny jsou totiž nejen dobré, ale i zdraví prospěšné. Jsou plné vitamínu C a A, hořčíku a vápníku. Obsahují také hodně antioxidantů. Konzumovat by jej měli lidé s vysokým cholesterolem, který pomáhají odbourávat. Listy z maliníku jsou zase známé mnoha ženám před porodem, kdy pijí jejich odvar.
Malinový sirup
Zavzpomínejte na léto plné sluníčka i během nevlídné zimy. Malinový sirup smíchaný s vodou vás do letních dnů přenese raz dva. Co na něj potřebujete?
- 1 kg malin
- 1,6 kg cukru (krystal, třtinový cukr) na 1 litr šťávy
- 0,5 l vody
- 8 g kyseliny citronové
Natrhejte nepřezrálé maliny, omyjte je a rozmačkejte ve vodě. Tuto směs nechte odstát 12 hodin, než ji přecedíte přes plátýnko. Odměřte si množství vzniklé šťávy a přidejte cukr. Na 1 litr šťávy přijde asi 1,6 kg cukru. Šťávu mírně ohřejte a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. POZOR, šťáva se nesmí vařit! Pak ještě horký sirup nalijte do sklenic a dobře uzavřete.
Piškotová roláda s malinami
Nečekejte na žádnou zvláštní příležitost. Piškotová roláda je hotová hned a s malinami chutná skvěle.
Na piškot potřebujete:
- Sníh z 5 bílků
- 5 žloutků
- 200 g cukru
- 200 g polohrubé mouky
Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny. Pomalu přisypávejte mouku a promíchejte. Na závěr metličkou vmíchejte sníh z bílků. Upečený plát srolujte i s pečícím papírem do mokré utěrky a nechte vychladnout.
Krém z mascarpone
- 1 šlehačka
- 250 g mascarpone
- 250 g cukru moučka
Vše společně vyšlehejte. Krém naneste na vychladlou a rozbalenou piškotovou roládu. Na něj poskládejte maliny a roládu zabalte (zároveň plát postupně zbavte pečícího papíru) a nechte pár hodin uležet.
Marmeláda z malin
Určitě si pamatujete malinovou marmeládu od babičky. Jemná, sladká chuť plná zrníček. Ta do ní patří a pokud to alespoň trochu jde, neodstraňujte je. Jsou totiž skvělým zdrojem antioxidantů.
Natrhejte si zralé maliny, omyjte je a osušte. Rozmačkejte je a propasírujte přes hrubý cedník, aby v ní zůstaly semínka. Šťávu odměřte a přidejte do ní cukr. Na 1 litr šťávy přijde cca 500 g cukru. Směs povařte na mírném ohni do zhoustnutí. Pak jí naplňte skleničky, rychle je uzavřete a obraťte je dnem vzhůru. Pak je nechte vychladnout.